Utylizacja zużytego oleju spożywczego

Żyjemy w czasach, kiedy ogromną uwagę każdy z nas przykłada do ekologii i ochrony środowiska. W związku z tym niezwykle ważna jest utylizacja odpadów, a w szczególności zużytego oleju spożywczego. Nie da się ukryć, że to właśnie olejowi mamy możliwość obróbki termicznej wielu dań, a także przyrządzania pysznych sosów i dipów do sałatek. W naszych domach oczywiście olej zużywamy, jednak z pewnością nie w takich ilościach jak w lokalach gastronomicznych. Tam codziennie niezbędne jest zużycie wielu litrów oleju, by zapewnić gościom najwyższą jakość serwowanych potraw. Jednak pojawia się pytanie, co z takim zużytym olejem spożywczym można zrobić?

Olej spożywczy – problematyczny odpad

Nie da się ukryć, że olej spożywczy, szczególnie po zużyciu jest niezwykle problematycznym odpadem. Jeśli zużywamy go we własnym gospodarstwie domowym, to z pewnością powszechnie znane są nam praktyki zlewania go do zlewu. Czy takie rozwiązanie jest bezpieczne? Oczywiście że nie jest. Może to przynieść katastrofalne skutki nie tylko dla środowiska, ale także dla całego systemu kanalizacyjnego gospodarstwa domowego. Okazuje się, że zużyty olej spożywczy wylewany do zlewu po zastygnięciu przybiera stałą konsystencję, a co za tym idzie z łatwością może zapchać rury kanalizacyjne. W efekcie takie niepozorne pozbycie się zużytego oleju, doprowadzi nas do pokaźnych kosztów za wizytę hydraulika. Jednak co zrobić z ogromnymi ilościami zużytego oleju, z którym codziennie borykają się lokale gastronomiczne? Okazuje się, że niektórzy właściciele uciekają się do niezwykle bezpośrednich i drastycznych sztuczek. Zlewają oni bowiem olej do studzienki kanalizacyjnej lub co gorsza- jeśli lokal znajduje się w pobliżu drzew, wylewają go prosto do niewielkich lasków lub zagajników. W tym momencie warto podkreślić fakt, że takie praktyki są prawdziwie nielegalne, a co więcej grozi za to dość pokaźna kara pieniężna. Zlewanie oleju do środowiska jest dla niego niezwykle destrukcyjne i z pewnością przeczy wszelkim zasadom ekologii.

Rozwiązaniem jest utylizacja zużytego oleju spożywczego

Okazuje się, że najprostszym rozwiązaniem na pozbycie się zużytego oleju spożywczego jest jego utylizacja. W związku z tym, istnieją specjalne firmy, z którymi właściciele lokali gastronomicznych mogą nawiązać współpracę. Wówczas taka firma zobowiązuje się dostarczyć odpowiednie pojemniki, do których należy zlewać olej, a następnie będzie przyjeżdżać po ich odbiór określoną ilość razy, a także zastępować pojemniki nowymi. W umowie z taką firmą właściciel może określić ilość razy w danym miesiącu, kiedy pojemniki mają zostać odebrane. Warto w tym momencie wspomnieć, że z chwilą, w której olej zostaje odebrany z placówki gastronomicznej, nie jest on więcej odpowiedzialnością właściciela lokalu. Firma zajmuje się jego przetransportowaniem do zakładu utylizacyjnego, gdzie następuje jego oczyszczenie, a także przygotowanie do ponownego wykorzystania. Zużyty olej spożywczy jest jednym ze składników, które tworzą biopaliwa jak np. biodiesel.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here